< Terug

Het verhaal van Joran

De Val Niet Training zorgt voor vertrouwen én nieuwe vrienden 'Ik zie veel ouderen die bang zijn om te vallen. Omdat ze al een keer vielen. Of iemand kennen die viel. Die angst verdwijnt na de Val Niet Training. Daarna voelen ouderen zich fitter, sterker en meer in balans. En maken ze nog vrienden ook', vertelt coördinator Joran Broer over de Val Niet Training.

'Het zonnetje schijnt. Ruim een half uur voor een Val Niet Training kom ik bij de sportzaal aan. Wat een lawaai. Is hier een feestje aan de gang? Maar nee, het zijn de deelnemers. Ze zitten er al. En een lol dat ze hebben. Gezellig babbelend over van alles en nog wat. Het is duidelijk: zo'n Val Niet Training is goed tegen het vallen, maar vooral ook heel gezellig', vertelt Joran Broer.

Joran is een van de coördinatoren van de Val Niet Training. Die training verzorgt hij samen met een fysiotherapeut. Zelf is hij diëtist, want ook voeding is belangrijk.

Kleine Val. Grote Gevolgen.

'Veel ouderen zijn bang om te vallen', vertelt Joran. 'Dat is niet zo gek. Want elke 4 minuten komt er een 65-plusser bij de eerste hulp na een val. Meestal zijn dat geen grote valpartijen. De meeste ouderen vallen gewoon thuis over het tapijt. Met vaak grote gevolgen. Zoals een gebroken pols, gebroken heup of hersenschudding. Herstel gaat moeilijk als je ouder bent. Vaak komen er problemen bij. Gelukkig kunnen ouderen er makkelijk zelf wat aan doen, door te bewegen en gezond te eten. Daar helpt de Val Niet Training bij', vertelt Joran.

'Ouderen die meedoen, voelen zich sterker, fitter en meer in balans.'

Verklein de kans om te vallen

'Als we ouder worden, krijgen we minder spieren. Met leuke oefeningen maakt de Val Niet Training ouderen weer sterker. Ik zie deelnemers in het begin onzeker bewegen en aan het eind gaan ze weer vol zelfvertrouwen naar huis. Ze maken zo'n vooruitgang. De een wat meer dan de ander. Maar als groep is het resultaat enorm. We meten dat voor en na de training. Dat resultaat komt ook doordat de ouderen elkaar helpen. Want de één is al wat zekerder dan de ander. Of heeft net wat meer conditie. Mooi om te zien hoe ze ook elkaar versterken. Zodat iedereen van 55 tot 84 mee kan doen.'

Samen gezond en gezellig lunchen

'Goede voeding is ook belangrijk voor sterke spieren en botten. Ouderen hebben vaak minder eetlust en eten minder gezond. Daarom eten we 6 keer samen een gezonde lunch, met voorlichting en een persoonlijk voedingsadvies. Dat is leerzaam én gezellig. En vaak verrassend bovendien, doordat ze nieuwe gerechten leren. Zo hoorde ik een deelnemer zeggen: radijs? Wat is een radijs? Die heb ik nog nooit op.'

'Deelnemers vinden het vooral leuk om samen te trainen en lunchen. Sommigen komen niet alleen eerder, ze gaan na afloop ook nog koffiedrinken. Of ze besluiten na het hele programma samen door te gaan met trainen. Die mogelijkheid bieden we dan. Het werkt dus ook tegen de eenzaamheid. Maar ik zie vooral dat deelnemers niet meer bang zijn om te vallen. Omdat ze goed bewegen en gezond eten. En zo meer spieren, coördinatie en balans krijgen.'

Bent u bang om te vallen? U kunt zelf veel doen om een val te voorkomen. Een goede conditie helpt. Meld u daarom aan voor de gratis Val Niet Training. Samen gezond bewegen en lunchen. Hoe leuk is dat?

< Terug
De campagne Kleine val, Grote gevolgen is een initiatief van de gemeente Rotterdam in samenwerking met o.a. welzijnsorganisaties.
© Gemeente Rotterdam 2024 Privacy Toegankelijkheid Cookie statement